המוזיאון הווירטואלי למרכז מחקר ופיתוח המשולש בכפר קרע
בנוסעי באוטובוס פנימי בתל-אביב צלצל הפלפון. עניתי. קול לא מוכר פנה ושאל את ד"ר עפרה קינן מקימת המיזם
e-mymuseum.com ליצירת מוזיאונים וירטואליים? משקיבל תשובה חיובית הוא מיהר לקבוע פגישה. עוד באותו היום קיימתי פגישה עם ד"ר מוחמד יחיה, מהמרכז למחקר ופיתוח במשולש, הנמצא בכפר קרע. כבר מן הרגע הראשון הציג בפני ד"ר יחיה את רצונו להקים מוזיאון וירטואלי חינוכי בנושא ”תרומת העולם הערבי מוסלמי להתפתחות הטכנוטלוגיה בימי הביניים".
הייתי המומה.
ראשית כיצד הוא הצליח לאתר אותי, שנית מרצונו הנחוש להקמת מוזיאון וירטואלי, אך יותר מכל חילחלה בי ההכרה כי מאז היותי תלמידה בכתה ח', תחת שרביטה של המורה הנפלאה רחל מנוח, לא שמעתי על נושא זה. רחל, דמות "המורה" הקלאסית, השכילה להחדיר בנו בצד תולדות ישראל גם הרבה מתולדות העולם. היא התעכבה במיוחד על תור הזהב של יהודי ספרד וקשרה באופן בולט בין פריחתה של התרבות היהודית באותה התקופה לבין השלטון המוסלמי שהיה שם. יתר על כן היא אף הדגישה את תרומתה המיוחדת של התרבות הערבית-מוסלמית להתפתחות התרבותית באותה התקופה.
הרעיון, אם כן, נפל על קרקע מוכנה.
הלכתי לספרים הישנים ומצאתי מעט מאותם דברים שרחל מנוח לימדה בבית החינוך בדגניה א'.
מה שמנוסח טוב יותר בויקיפדיה:
המהנדסים המוסלמים היו אחראים לחידושים תעשייתיים רבים - שימוש באנרגיה הידרואלקטרית, שימוש תעשייתי מוקדם של אנרגיית הרוח, נפט ובניית בית חרושת גדולים. השימוש התעשייתי בטחנות מים הפך נפוץ מן המאה ה-8. מגוון של בתי חרושת תעשייתיים פותחו במדינות המוסלמיות, אשר כוללו בתי חרושת לניקוי צמר, טחנות קמח, בתי-חרושת לנייר, מנסרות, בתי-חרושת ליצור ספינות, מכתשות, בתי-חרושת לפלדה, בית-זיקוק לסוכר וטחנות רוח. עד המאה ה-11, בכל המדינות המוסלמיות פעלו בתי החרושת התעשייתיים הללו - מאל-אנדלוס וצפון אפריקה ועד למזרח התיכון ומרכז אסיה. המהנדסים המוסלמים פיתחו גם את גל הארכובה וטורבינות המים.
מספר משמעותי של המצאות פותחו על ידי מהנדסים ומדענים מוסלמים במהלך תקופה זו, לרבות ממציאים כגון עבאס איבן פירנאס, טאקי אל-דין, ובמיוחד אל-ג'זארי. חלק מן הפיתוחים הטכנולוגיים של תור הזהב האיסלאמי כוללים את הקמרה אובסקורה, הקפה, גלשן האוויר, הסבון המוצק, השמפו, חומצה חנקתית, המזקק, השסתום, בוכנות, מנעול צירופים, שמיכות טלאים, קשתות מחודדות, טחנות רוח, העט הנובע, ניתוח תדירויות, זכוכית הקוורץ, השטיח הפרסי, ההמחאה המודרנית, הספירה הארמילרית ורקטות נפיצות.’ http://he.wikipedia.org/wiki
עתה נסללה הדרך להקמת מוזיאון וירטואלי למו"פ המשולש, מוזיאון הכולל תזה רעיונית בהירה ומנוסחת היטב.
התזה כללה שני מרכיבי יסוד: הצגת תרומת העולם הערבי מוסלמי להתפתחות הטכנולוגיה בימי הביניים, ויצירתו של מוזיאון וירטואלי חינוכי המיועד לילדים במסגרות הבלתי פורמליות.
בנוסף הוברר כי זה צעד ראשון במסע ארוך בו מו"פ המשולש מתכוון ליצור מוזיאון רחב היקף ומעמיק בנושא זה.
הצטרפנו בשמחה למסע....
המשך יבוא
לפורטל המוזיאונים שלנו make-mymuseum יצטרף בקרוב המוזיאון החדש "תרומת העולם הערבי מוסלמי להתפתחות הטכנולוגיה בימי הביניים" שנבנה על-ידי מו"פ המשולש בכפר קרע.